Από τον πρώτο κιόλας καιρό η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στον ύπνο σας, μεταβάλλοντας τους συνηθισμένους σας ρυθμούς.

Στο πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να κυριευτείτε από ένα αίσθημα κόπωσης, το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες του οργανισμού να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να νιώθετε μεγαλύτερη ανάγκη για την αγκαλιά του Μορφέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αισθάνεστε κουρασμένη, παρά το γεγονός ότι κοιμάστε περισσότερο.

Ωστόσο, αν έχετε συχνουρία και αναγκάζεστε να ξυπνάτε τη νύχτα, ο ύπνος σας διακόπτεται. Στο δεύτερο τρίμηνο είστε πολύ πιο δραστήρια και σε καλύτερη φόρμα, ενώ η συχνουρία έχει υποχωρήσει Ένας από τους βασικούς είναι το μικρό σας, το οποίο έχει ωράριο ανεξάρτητο από το δικό σας και προτιμά να κάνει την παρουσία του αισθητή με τις κλωτσιές και τις γυμναστικές του επιδόσεις, όταν εσείς θέλετε να ησυχάσετε. Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες λιγότερο ευχάριστες. Η συχνουρία, για παράδειγμα, σας αναγκάζει και πάλι τους τελευταίους μήνες της κύησης να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα και να χάνετε τον ύπνο σας. Οι εφιδρώσεις, οι διάφορες σκέψεις που τριβελίζουν το μυαλό σας, η ανυπομονησία, η ανησυχία ή η δυσκολία να βολευτείτε σε μια θέση, τώρα που η κοιλιά έχει μεγαλώσει, είναι οι συνήθεις «ένοχοι» για τις αϋπνίες.

Τι πρέπει να κάνετε

Η δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος ή να ξανακοιμηθείτε έπειτα από κάποιο ξύπνημα δεν έχει άλλο επακόλουθο εκτός από τον εκνευρισμό και την κόπωση που σας προξενεί. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φύση προετοιμάζει με τις αϋπνίες αυτές τη μέλλουσα μητέρα για τα ξενύχτια που την περιμένουν. Ωστόσο, εσείς η ίδια θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, αν:

  • Προσπαθείτε να κοιμάστε στη διάρκεια της ημέρας, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.
  • Να σηκώνεστε και να κάνετε κάποια δουλειά κάθε φορά που δεν σας πιάνει ύπνος. Μη μένετε, δηλαδή, ξαπλωμένη στο σκοτάδι, παρέα με τις σκέψεις σας.
  • Το βραδινό σας να είναι ελαφρύ.
  • Χαλαρώνετε πριν πλαγιάσετε με διάφορους τρόπους: ακούγοντας τη μουσική που σας αρέσει, διαβάζοντας ένα ευχάριστο βιβλίο, πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό γάλα, κάνοντας ένα χλιαρό ντους ή με τις ασκήσεις για ανώδυνο τοκετό.
  • Ξαπλώνετε στο πλάι -και μάλιστα στο αριστερό- βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή τους γοφούς, ώστε να βολεύεστε καλύτερα τους τελευταίους μήνες. Αν κοιμάστε ανάσκελα, η μήτρα που ολοένα μεγαλώνει μπορεί να πιέσει αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει υπόταση.
  • Να φοράτε λεπτά νυχτικά για να μη ζεσταίνεστε. 
Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα