Είναι φαινόμενο συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη. Ο βλεννογόνος του κόλπου εξαιτίας της δράσης των ορμονών, οι οποίες παράγονται σε μεγάλη ποσότητα από τις ωοθήκες και τον πλακούντα, υφίσταται μεγαλύτερη απολέπιση.

Τα νεκρά κύτταρα δημιουργούν ένα υπόλευκο έκκριμα, που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν προκαλεί φαγούρα ή ερεθισμό, δεν εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι οι κολπικές εκκρίσεις είναι πολύ αυξημένες, έχουν χρώμα κιτρινωπό ή πρασινωπό, είναι δύσοσμες, δημιουργούν κνησμό και σας τσούζουν, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό, επειδή μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση.

Συνήθως «ένοχοι» είναι οι τριχομονάδες (ένα παράσιτο) ή ο μύκητας Candida albicans. Η θεραπεία είναι -κατά κανόνα- τοπική και απλή, αλλά αν την παραλείψετε, το μωρό μπορεί κατά τον τοκετό να παρουσιάσει μόλυνση στο στόμα, η οποία όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, γιατί αντιμετωπίζεται.

Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις κολπικές εκκρίσεις:
  • Μη χρησιμοποιείτε στην περιοχή του κόλπου αποσμητικό ή κοινό σαπούνι, ακόμα κι αν οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για να πλένεστε, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας υποδείξει κάποιο από αυτά.
  • Να φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα, που θα αλλάζετε πολλές φορές την ημέρα.
  • Αν οι εκκρίσεις σάς ενοχλούν πολύ, να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια, τα οποία θα αλλάζετε συχνά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη υγιεινή στην περιοχή. 
Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα