Η γενική ενόχληση που μπορεί να νιώθετε από την αρχή της εγκυμοσύνης σε όλη την πλάτη οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η οποία προκαλεί χαλάρωμα και τέντωμα των συνδέσμων, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις της λεκάνης.
Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη χαλαρώνουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μύες και οι αρθρώσεις στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, στη λεκάνη και τους γοφούς. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματός σας -επειδή μεγαλώνει η κοιλιά σας- αλλά και με την κακή στάση του σώματος, η οποία προκαλείται ακριβώς από την αύξηση βάρους του παιδιού και της μήτρας. Εκτός όμως από την ασύμμετρη κατανομή του βάρους, την ευθύνη για τους πόνους στην πλάτη και τη μέση αλλά και για τις μυϊκές κράμπες έχει και η ολοένα αυξανόμενη απορρόφηση ασβεστίου από το έμβρυο.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν το πρόβλημα είναι έντονο, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μερικές συμβουλές, ώστε να μην αισθάνεστε έντονα τους πόνους. Ωστόσο, θα ανακουφιστείτε με το να:
- Προσπαθείτε να στέκεστε σωστά.
- Κρατάτε τα βαριά αντικείμενα κοντά στο σώμα σας. Το καλύτερο βέβαια είναι να μη σηκώνετε βάρη.
- Κάμπτετε τα γόνατά σας, όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα.
- Μην πάρετε παραπάνω από τα κανονικά κιλά.
- Να είναι το γραφείο σας αρκετά ψηλό, ώστε να μη σκύβετε.
- Τοποθετείτε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση σας, όταν κάθεστε σε πολυθρόνα ή στο αυτοκίνητο, ώστε να στηρίζεται καλύτερα η πλάτη.
- Αποφεύγετε να βουλιάζετε σε πολυθρόνες και καναπέδες.
- Να κάθεστε με ίσια την πλάτη.
- Το στρώμα σας να είναι σκληρό. Αν αυτό που έχετε είναι μαλακό, βάλτε από κάτω μία σανίδα.
- Μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι, αλλά να γυρίζετε πρώτα στο πλάι, να κατεβάζετε τα πόδια, να κάθεστε και μετά να σηκώνεστε όρθια.
- Ένα απαλό μασάζ στο σημείο που πονάτε θα σας ανακουφίσει.
- Ξεκουράζεστε, ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
- Κάνετε ειδικές ασκήσεις, που θα σας υποδείξει η μαία σας.
- Φοράτε άνετα παπούτσια με χαμηλά τακούνια.