Τεστ Παπ μαστού HALO

Μη επεμβατική και ασφαλής μέθοδος συλλογής υγρού από τη θηλή σε μόλις 5'.

«Tεστ Παπ» για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις γυναίκες όμως δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ταμπού. Ευτυχώς τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες ο καρκίνος του μαστού έπαψε να αποτελεί κοινωνικό στίγμα και όλο και περισσότερες γυναίκες είτε πια ελέγχονται συστηματικά ανά έτος ή καταφεύγουν στον ειδικό μόλις παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στο μαστό τους. Σε αυτό συνέβαλε τόσο η ενημέρωση από την πολιτεία και από ειδικούς φορείς, όσο και η σταδιακή κατανόηση πια ότι ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους, τόσο τις γυναίκες αλλά, και σε πολύ μικρότερα βεβαίως ποσοστά, και τους άνδρες.

Πόσο συχνός είναι?

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία στις γυναίκες.

  • Αποτελεί το 23% των νεοπλασιών στις γυναίκες
  • 14% των θανάτων από νεοπλασία στις γυναίκες οφείλεται σε καρκίνο του μαστού
  • 1,6% των συνολικών θανάτων στις γυναίκες οφείλονται σε καρκίνο του μαστού
  • 10-12% των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο μαστού κάθε χρόνο
  • 15% των γυναικών έχουν συγγενή Α βαθμού με καρκίνο του  μαστού

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πρώιμη διάγνωση, για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική?

Ο καρκίνος του μαστού όταν διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια αποτελεί μία ιάσιμη νόσο. Σε προχωρημένο στάδιο η θεραπεία είναι δύσκολη και επώδυνη, ενώ οι πιθανότητες πλήρους ίασης αλλά και η συνολική επιβίωση μειώνονται δραματικά.

Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή απειλή για την κάθε γυναίκα, οι Ελληνίδες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν τις αφορά. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες στη χώρα μας μαθαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μόνο στο 5% των περιπτώσεων η διάγνωση της νόσου έγινε σε πρώιμα στάδια.

Τι περιλαμβάνει η πρώιμη διάγνωση?

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί όχι μόνο τη σωτηρία, αλλά και μία εύκολη διαδικασία. Οι μέθοδοι πρώιμης διάγνωσης είναι τρεις:

  • Τακτική μαστογραφία: η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35-40 ετών (μαστογραφία αναφοράς) και μετά την ηλικία των 40, κάθε χρόνο.
  • Κλινική εξέταση από τον ιατρό μας κάθε χρόνο
  • Αυτοεξέταση του στήθους σε μηνιαία βάση

Σήμερα το «τεστ Παπ» για τον καρκίνο του μαστού έρχεται να προστεθεί στις μεθόδους πρώιμης διάγνωσης.

Τι είναι το «Τεστ Παπ» για τον καρκίνο του μαστού?

Έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε που ο ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης και εμπνευστής του «τέστ Παπ» τραχήλου της μήτρας, επισήμανε ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκριμάτων της θηλής του μαστού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση παθήσεων του μαστού. Το «τεστ Παπ» για τον καρκίνο του μαστού ή Τεστ Παπ Μαστού Halo,  όπως λέγεται, αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού επικινδυνότητας για εμφάνιση καρκίνου του μαστού όπως συμβαίνει και με το τεστ Παπ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ουσιαστικά  η μέθοδος δεν είναι καινούργια. Η έκπλυση των γαλακτοφόρων πόρων (ductallavage) η οποία προϋπήρχε, ήταν μια επεμβατική (και επώδυνη) μέθοδος η οποία γινόταν σε γυναίκες υψηλού κινδύνου και περιελάμβανε την λήψη κυττάρων από ένα γαλακτοφόρο πόρο του μαστού και την κυτταρολογική τους εξέταση για ατυπία. Το Τεστ Παπ Μαστού Halo κάνει αυτή την εξέταση σχεδόν ανώδυνη και προσιτή στον γενικό πληθυσμό.

αξιολόγηση κινδύνου καρκίνου μαστού

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διάγνωση της ατυπίας των κυττάρων?

διάγνωση της ατυπίας των κυττάρωνΗ διάγνωση της ατυπίας δείχνει ότι κάτι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο, αυτό το «κάτι» όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οπωσδήποτε καρκίνος του μαστού. Μπορεί να είναι μία απλή φλεγμονή, ένας τραυματισμός ή μία προ-καρκινική κατάσταση. Ατυπία λοιπόν σημαίνει παρακολούθηση από εξειδικευμένο μαστολόγο. Αρκεί εδώ να αναφέρουμε ότι ένας όγκος στο στήθος μας για να γίνει ορατός ή ψηλαφητός  χρειάζεται περίπου 7-10 χρόνια από τη στιγμή που άρχισε να σχηματίζεται. Δηλαδή ένας όγκος ανιχνεύσιμος στη μαστογραφία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε 7-10 χρόνια νωρίτερα. Το Τεστ Παπ Μαστού Halo μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν ή όχι σε καρκίνο.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται?

Το Τεστ Παπ Μαστού Halo απευθύνεται σε όλες τις ασυμπτωματικές γυναίκες 25 ετών και άνω, σε γυναίκες 18 ετών και άνω με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, σε γυναίκες με έκκριμα (υγρό) από την θηλή και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, για τον έλεγχο του άλλου μαστού.

Πως γίνεται το «Τεστ Παπ» για τον καρκίνο του μαστού?

Το Τεστ Παπ Μαστού Halo, γίνεται μέσω δύο σιλικονούχων δοχείων σε σχήμα κώνου τα οποία προσαρμόζονται πάνω από τη θηλή στον κάθε μαστό. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της θερμότητας, της δόνησης και της ήπιας αναρρόφησης του μηχανήματος, διεγείρουν τους γαλακτοφόρους πόρους ώστε να βγάλουν έκκριμα (υγρό) από τη θηλή. Η εξέταση διαρκεί περίπου 5 λεπτά, είναι μη-επεμβατική, σχεδόν ανώδυνη και εύκολα επαναλήψιμη. Αν οι θηλές δεν βγάλουν καθόλου υγρό –το καλύτερο δυνατό σενάριο- η εξέταση σταματάει εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.  Η απουσία υγρού δε σημαίνει φυσικά και ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό και για αυτό το λόγο η εξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

 

halo διαδικασία

Αντικαθιστά το «Τεστ Παπ Μαστού» την μαστογραφία?

Η μαστογραφία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρώιμης διάγνωσης. Το Τεστ Παπ Μαστού Haloσε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την μαστογραφία. Χρησιμοποιείται σε γυναίκες 25-40 ετών  (στις οποίες η μαστογραφία δεν αποτελεί μέρος της πρώιμης διάγνωσης) σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση, αλλά και σε γυναίκες >40 ετών σε συνδυασμό με την ετήσια μαστογραφία και την κλινική εξέταση.

Επεξήγηση αποτελεσμάτων του τεστ Παπ Μαστού:

Αποτέλεσμα

Επεξήγηση

Μη παραγωγή υγρού

Φυσιολογικό αποτέλεσμα. Η μη παραγωγή υγρού είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σημαίνει ότι η γυναίκα δεν έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Συνεχίστε τον ετήσιο έλεγχο με το τεστ ΠΑΠ μαστού και τις υπόλοιπες εξετάσεις ελέγχου.

Παραγωγή υγρού

ΧΩΡΙΣ άτυπα κύτταρα

Φυσιολογικό αποτέλεσμα. Η παραγωγή υγρού χωρίς άτυπα κύτταρα σημαίνει ότι η γυναίκα έχει ελάχιστα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με μια γυναίκα στην οποία δεν παράχθηκε υγρό. Να θυμάστε ότι αυτό παραμένει ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Συνεχίστε τον ετήσιο έλεγχο με το τεστ ΠΑΠ μαστού και τις υπόλοιπες εξετάσεις ελέγχου.

Παραγωγή υγρού

ΜΕ άτυπα κύτταρα

Παθολογικό αποτέλεσμα. Η παραγωγή υγρού με άτυπα κύτταρα σημαίνει ότι η γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Δεν σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, ούτε ότι θα αναπτύξει σίγουρα καρκίνο μαστού στο μέλλον. Παραμείνετε σε εγρήγορση και να είστε ιδιαίτερα επιμελείς στους ετήσιους ελέγχους του μαστού. Ένας ειδικός μαστολόγος θα αξιολογήσει και τους άλλους παράγοντες κινδύνου που πιθανόν να έχετε για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται?

Το Τεστ Παπ Μαστού Halo, όπως και το Τεστ Παπ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την ηλικία των 25 και άνω. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι η απουσία υγρού ή η απουσία ατυπίας σε μία εξέταση δεν σημαίνει ότι και σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό ή ατυπία. Για αυτό το λόγο η εξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. 

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα