Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Κάποιες γυναίκες βιώνουν ευδιάκριτα σημάδια τοκετού, ενώ άλλες όχι. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα τι προκαλεί τον τοκετό, υπάρχουν πολλές ορμονικές και φυσικές αλλαγές οι οποίες υποδηλώνουν την έναρξή του.

Ο φυσιολογικός τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια:

Στάδιο της διαστολής

Κρατάει πολλές ώρες, κυρίως όταν μιλάμε για πρώτη γέννα. Σε αυτό το στάδιο περιμένουμε να ανοίξει ο τράχηλος, για να περάσει το παιδί και να βγει από την μήτρα. Από την άκρη της μήτρας, κοντά στη σάλπιγγα, ξεκινάει η συστολή και καταλήγει στον τράχηλο. Ο τράχηλος τώρα, με την πίεση της κεφαλής του εμβρύου και επειδή δεν έχει τις ίδιες μυϊκές ίνες με την υπόλοιπη μήτρα, δεν συστέλλεται αλλά ανοίγει παθητικά (διαστολή τραχήλου).

Στάδιο της εξώθησης

Σε αυτό το στάδιο, που αρχίζει από την στιγμή που τελειώνει η διαστολή, το παιδί εξέρχεται από την μήτρα και από τη λεκάνη  της γυναίκας. Διαρκεί πολύ λιγότερο από το πρώτο στάδιο, δηλαδή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και λίγες ώρες.  Οι συστολές (ωδίνες) προκαλούν ενοχλήσεις ή πόνους στην πλάτη ή χαμηλά στην κοιλιά αλλά βοηθούν και οι κοιλιακοί μύες της γυναίκας, με το να πιέζει δυνατά προς τα κάτω. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει περιορισμένη αιμορραγία από τον κόλπο. Οι συστολές σταματούν με την αλλαγή θέσης ή χαλαρώνοντας καθώς ανάμεσα στις συσπάσεις δίνεται η ευκαιρία για μικρές ανάσες.

Αν η κάθοδος και ο τοκετός καθυστερούν ιδιαίτερα, ή αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δεν οξυγονώνεται καλά τότε παρεμβαίνει ο γυναικολόγος και επιταχύνει τον τοκετό χρησιμοποιώντας κάποια μορφή εμβρυουλκίας.

Χρονομέτρηση των συσπάσεων

Πρέπει να σημειώνεται η ώρα που ξεκινάει μια συστολή, η διάρκεια της καθώς και η ώρα που ξεκινάει η επόμενη συστολή έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τα λεπτά μεταξύ των συστολών - (μεσοδιάστημα).

Οι ήπιες συστολές γενικά έχουν μεσοδιάστημα 15-20 λεπτά και διαρκούν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Έπειτα αυτές γίνονται πιο συχνές μέχρι να φτάσουν τα 5 λεπτά μεσοδιάστημα. Ο ενεργός τοκετός  συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονες συστολές που διαρκούν 45-60 δευτερόλεπτα και έχουν μεσοδιάστημα 3-4 λεπτά. Το στάδιο αυτό με τις συστολές ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας (10 εκατοστά), την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα (υστεροτοκία).

Στάδιο της υστεροτοκίας

Αρχίζει από την στιγμή που θα βγει το παιδί, μέχρι την στιγμή που θα βγει ο πλακούντας. Αυτό το στάδιο είναι το μικρότερο όλων των άλλων σταδίων. Εδώ τελειώνει ο φυσιολογικός τοκετός.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ωδίνες:

  • Προσπαθήσετε να εστιάσετε κάπου αλλού
  • Κάντε μία βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο
  • Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης και εξασκήστε τις αναπνοές σας
Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα