Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει πάρα πολλά οφέλη. Προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και προετοιμάζει ψυχολογικά την εγκυμονούσα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, ανεξάρτητα με το προηγούμενο προπονητικό επίπεδο.

Αν είσαι άτομο που δεν γυμναζόταν προηγουμένως, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με την καθοδήγηση και επιτήρηση ενός εξειδικευμένου γυμναστή.

Βάλε extra θερμίδες στη διατροφή σου

Η άσκηση καίει θερμίδες, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να φροντίσεις να τρως καλά, έτσι ώστε να δυναμώνεις το σώμα σου. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βάλεις κάποια κιλά καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, ανεξάρτητα αν είσαι λιπόβαρη ή υπέρβαρη, και η διατροφή σου θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό-διατροφολόγο.

Όχι στα extreme sports

Απέφυγε αθλήματα επαφής και δραστηριότητες που μπορεί να σε κάνουν να χάσεις την ισορροπία σου, όπως ιππασία, σκι ή mountain bike. Η ποδηλασία είναι καλή, αρκεί να γίνεται σε στατικό ποδήλατο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο.

Κάνε καλή προθέρμανση

Η προθέρμανση προετοιμάζει τους μυς και τις αρθρώσεις για την άσκηση και ανεβάζει σιγά σιγά τους καρδιακούς παλμούς. Αν παραβλέψεις την προθέρμανση, μπορεί να τραυματιστείς και να δημιουργήσεις προβλήματα μετά το τέλος της προπόνησης.

Πιες αρκετό νερό

Το νερό είναι βασικό συστατικό της προπόνησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, καθώς και να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος (επικίνδυνο για τη μάνα και το έμβρυο). Σε ζεστές και υγρές ημέρες, η πρόσληψη νερού αυξάνεται.

Μη ξαπλώνεις με την πλάτη στο έδαφος

Απέφυγε να ξαπλώνεις με την πλάτη στο έδαφος μετά το πρώτο τρίμηνο. Η θέση αυτή ασκεί πίεση στην κοίλη φλέβα και μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, ναυτία και λαχάνιασμα.

Μείνε σε κίνηση

Μένοντας στην ίδια θέση για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα και να προκαλέσει κατακράτηση αίματος στα πόδια, με αποτέλεσμα να νιώσεις ζαλάδες. Μείνε σε κίνηση αλλάζοντας στάσεις στις ασκήσεις σου ή περπάτα στο χώρο.

Μην ανεβάσεις υψηλή θερμοκρασία

Απέφυγε να αφήσεις τον εαυτό σου να ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία, ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνσης, αφού εξαιτίας της είναι ήδη υψηλή. Ο ιδρώτας, οι ζαλάδες, η ναυτία είναι σημάδια ότι ίσως πρέπει να δροσιστείς.

Ανέβα σιγά από το έδαφος

Όσο μεγαλώνει η κοιλιά σου, το κέντρο βάρους σώματος αλλάζει. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό οι αλλαγές στις στάσεις του σώματος να γίνονται με μεγάλη προσοχή. Η απότομη κίνηση ανεβάσματος του σώματος από το έδαφος μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και χάσιμο της ισορροπίας.

Χαλάρωσε στο τέλος της προπόνησης σου

Στο τέλος της προπόνησης αφιέρωσε 10 λεπτά για να κάνεις διατάσεις, όσες επιτρέπεται κατά την εγκυμοσύνη. Η διαδικασία αυτή βοηθά στο να επανέλθεις σε φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και να αποφύγεις τυχόν μυϊκούς τραυματισμούς.

Κάνε τη γυμναστική συνήθεια σου

Βάλε στην καθημερινότητα της ρουτίνας σου τη γυμναστική. Αφού πάρεις την έγκριση του γιατρού σου, μπορείς να προπονείσαι αν όχι καθημερινά, σίγουρα αρκετές φορές την εβδομάδα. Τα οφέλη που θα έχεις είναι πάρα πολλά.

ασκήσεις για εγκύους

κολύμβηση εγκυος

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα