Η πρόπτωση της μήτρας, είναι όταν η μήτρα χάσει την δυνατότητα της στήριξης από τα κοιλιακά τοιχώματα και κατέβει πιό χαμηλά.

Η πρόπτωση της μήτρας, ή χαλάρωση, έχει διαφορά από την κυστεορθοκήλη. Η κυστεορθοκήλη είναι όταν πέσουν η ουροδόχος κύστη ή/και το ορθό, ενώ η χαλάρωση της μήτρας, η πρόπτωση της μήτρας, είναι όταν η μήτρα χάσει την δυνατότητα της στήριξης από τα κοιλιακά τοιχώματα και κατέβει πιό χαμηλά.

Συμπτώματα

Έτσι λοιπόν, κάποια γυναίκα, μπορεί να παραπονείται για κάποιο "μπούκωμα" χαμηλά, ή κάποιο αίσθημα πίεσης. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποιος ελαφρύς πόνος στην μέση. Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να προέρχονται από πρόπτωση της μήτρας.

Αίτια

Η αιτία που μπορεί να δημιουργηθεί αυτό το χαλάρωμα, το χαμήλωμα της μήτρας, μπορεί να είναι:

  • ο τοκετός
  • το σήκωμα βαρών
  • το υπερβολικό βάρος της γυναίκας
  • άλλες καταστάσεις, όπως η χρόνια βρογχίτιδα
  • νευρολογικές διαταραχές 
  • μεγάλα ινομυώματα της μήτρα
  • πολύ σπάνια μπορούμε να δούμε και πρόπτωση της μήτρας σε νεογνά, που προέρχεται από έντονο κλάμα ή εμετό.

 

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί πρόπτωσης της μήτρας.
Ο πιο ελαφρύς είναι απλώς η κάθοδος του τραχήλου στο κάτω τριτημόριο του κόλπου, ενώ ο πιο βαρύς, είναι η έξοδος του τραχήλου και της μήτρας από το κόλπο. Όπως η μήτρα πέφτει προς τα κάτω, συμπαρασύρει συνήθως την ουροδόχο κύστη, με την συνέπεια της δημιουργίας κυστεοκήλης

Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των υγρών, αιμορραγία, καθώς και έλκωση εκείνης της περιοχής, που εξέχει, με πιθανή αύξηση της δυνατότητας δημιουργίας κάποιας κακοήθειας στην περιοχή αυτή. Επίσης, η κατάσταση αυτή προκαλεί ουρολοιμώξεις, καθώς και δυσκοιλιότητα.

Η πρόπτωση της ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη) που συνήθως συνοδεύει την πρόπτωση της μήτρας, μπορεί να έχει σαν συνέπεια, εκτός από τις συχνές ουρολοιμώξεις, και συχνουρία ή κάποια σχετική ακράτεια ούρων.

proptosi mitras

Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας είναι η χειρουργική. Εάν η μήτρα εξέχει πολύ από την είσοδο του κόλπου, και αν έχει δημιουργήσει εξελκώσεις ή άλλες καταστάσεις, συνήθως αφαιρείται. Σ' αυτό βοηθάει και αν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, οπότε η μήτρα της έχει λιγότερες χρησιμότητες.

Σε νέες γυναίκες, μπορεί να γίνει και κάποια επέμβαση υποστήριξης του πυελικού τοιχώματος. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σε γυναίκες που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να υποστούν εγχείρηση, να τοποθετηθεί ειδικός ενδοκολπικός πεσσός, ο οποίος κρατά την μήτρα ψηλά.

Επαναλαμβάνω όμως, αυτό γίνεται μόνο σε γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να υποστούν εγχείρηση, επειδή ο ενδομητρικός πεσσός πρέπει να αφαιρείται τακτικά και να αντικαθίσταται.

τομές

Πρόληψη

Η πρόληψη, είναι κάτι το σημαντικό στην περίπτωση αυτή. Η γυναίκα θα πρέπει να προσπαθεί να μην αυξάνει το βάρος της, και εάν είναι παχιά, θα πρέπει να χάσει βάρος. Θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει πολλά κιλά, καθώς και να φορά στενούς κορσέδες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.

Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν και οι ελεγχόμενες γυμναστικές ασκήσεις πριν ή μετά τον τοκετό. Οι ασκήσεις του Κegel, αυξάνουν την δύναμη των μυών και προλαμβάνουν την ανάπτυξη πρόπτωσης της μήτρας , σε συνδυασμό με τον μη εργώδη τοκετό.

Η σημερινή σύγχρονη γυναίκα θα πρέπει να ασκείται, και αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, και είναι, ίσως, απαραίτητο να γίνεται και στην περίοδο της λοχείας και μετά.

Παρ' όλο που κολπική υστερεκτομή είναι άριστη θεραπεία για την πρόπτωση της μήτρας, εάν, παρ' όλ' αυτά δεν χειρουργηθείτε, η τακτική παρακολούθηση από τον γιατρό, η αποφυγή άρσεως βαρών, και οι τακτικές καλλιέργειες ούρων και κολπικού υγρού, είναι απαραίτητες.

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα