Γεώργιος ΠαπανικολάουΟ Γεώργιος Παπανικολάου (Γεώργιος Νικολάου Παπανικολάου 13 Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962) υπήρξε διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην Κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πιο πολύ, είναι γνωστός, ως ο εφευρέτης του Τεστ-Παπ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η μόνη αναγνωρισμένη εξέταση πρόληψης του καρκίνου. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις, η θεραπεία των οποίων οδηγεί σε πλήρη ίαση.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα επισήμως αναφέρονται περί τα 600 νέα κρούσματα της νόσου αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ωστόσο μόλις το 25%-30% των γυναικών ελέγχονται συστηματικά με ΠΑΠ τεστ. Η πλειονότητα των γυναικών δεν κάνει την εξέταση γιατί είτε δεν γνωρίζει τι είναι, είτε φοβάται, είτε ακόμα επειδή ντρέπεται.

Τι περιμένω να μάθω από τα αποτελέσματα του τεστ Παπ;

Ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μου είναι…

  1. Φυσιολογικά
  2. Μη φυσιολογικά:
  • Κύτταρα με ήπιες αλλοιώσεις αδιευκρίνιστης βιολογικής σημασίας (ASCUS)
  • Κύτταρα με χαρακτήρες συμβατούς με χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (LGSIL). Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών θα υποστρέψουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Κύτταρα με χαρακτήρες συμβατούς με σοβαρού βαθμού προκαρκινωματώδη αλλοίωση (HGSIL). Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένο γυναικολόγο.
  • Κύτταρα με χαρακτήρες καρκινώματος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πόσο συχνό είναι ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου;

Η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων σε ένα τεστ Παπανικολάου είναι αρκετά συχνή (15% των περιπτώσεων). Συνήθως τα κύτταρα παρουσιάζουν ήπιες αλλοιώσεις. Εάν η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση γίνει έγκαιρα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του γυναικολόγου, τα κύτταρα αυτά σπάνια εξελίσσονται σε καρκινικά.

Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπανικολάου;

Η εξέταση απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών. Για το λόγο αυτό, στα περισσότερα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου του πληθυσμού στην Ευρώπη, το πρώτο τεστ Παπανικολάου γίνεται μετά το 25ο έτος της ζωής.

Τι είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας στην Ελλαδα;

Το Πρόγραμμα εξασφαλίζει ότι εάν είστε 25-65 ετών θα λάβετε αυτομάτως μία πρόσκληση, η οποία θα σας καλεί να υποβληθείτε σε τεστ Παπανικολάου. Μετά την πρώτη εξέταση τραχήλου θα λαμβάνετε προσκλήσεις κάθε τρία χρόνια μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των 65 ετών θα προσκαλείστε κάθε 5 χρόνια.

Για ποιο λόγο πρέπει να επαναλαμβάνω το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου, όπως κάθε εξέταση, υπόκειται σε σφάλματα.
Η περιοδική επανάληψη του τεστ Παπανικολάου μειώνει την πιθανότητα σφάλματος (κυρίως του ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος).
Η αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν αργότερα αλλοιώσεις στο τεστ Παπανικολάου.Ακόμα και αν δεν υπάρξει αλλαγή σεξουαλικών συνηθειών, ένα επόμενο τεστ Παπανικολάου μπορεί να εμφανίσει αλλοίωση.

Αφού δεν έχω συμπτώματα γιατί πρέπει να υποβληθώ σε τεστ Παπανικολάου;

Η αξία του τεστ Παπανικολάου έγκειται στο ότι μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας (προκαρκινωματώδεις) πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το τεστ Παπανικολάου είναι κατά το δυνατό αξιόπιστο;

Προγραμματίζω την εξέτασή μου σε διαπιστευμένο κέντρο.
Προγραμματίζω την εξέτασή μου περίπου στο μέσο του κύκλου μου.
2 μέρες πριν από την εξέταση:

  • Δεν έρχομαι σε επαφή με τον σύντροφό μου
  • Δεν κάνω κολπικές πλύσεις
  • Δεν χρησιμοποιώ tampons, σπερματοκτόνα ή κολπικές κρέμες

Πώς ακριβώς γίνεται η λήψη του τεστ Παπανικολάου;

Ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό εξεταστήριο (boom). Τα πόδια σας τοποθετούνται σε ειδικά υποπόδια.
test-papΜε τη χρήση κολποδιαστολέα (λεπτό πλαστικό ιατρικό εργαλείο) πραγματοποιείται διάνοιξη του κόλπου. Με τον τρόπο αυτό ο λειτουργός υγείας μπορεί να ελέγξει τον τράχηλό σας.
Με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ή/και με ένα βουρτσάκι αποσπώνται κύτταρα από τον τράχηλο.
Το δείγμα κυττάρων τοποθετείται σε ειδικό πλακάκι ή μπουκαλάκι συλλογής κυττάρων.

Η εξέταση είναι επώδυνη;

Ενδέχεται να αισθανθείτε μία ελαφρά δυσφορία, αλλά η διάρκεια του τεστ είναι πολύ μικρή (περίπου 30΄΄).
Αμέσως μετά την εξέταση μπορεί να παρατηρήσετε μικρές κηλίδες αίματος.

Χρειάζεται να υποβάλλομαι σε τεστ Παπανικολάου εάν έχω κάνει υστερεκτομή;

Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο ή προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας, οφείλετε να ελέγχεστε με τεστ Παπανικολάου.
Εάν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή χωρίς την αφαίρεση του τραχήλου, οφείλετε να ελέγχεστε με τεστ Παπανικολάου.

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα