Είναι οι κιρσοί του πρωκτού. Πρόκειται για διασταλμένες φλέβες στον πρωκτό, οι οποίες μπορεί να προεξέχουν. Προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα, πόνο και συχνά αιμορραγούν κατά την αφόδευση.

Παρουσιάζονται κυρίως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου, όταν το παιδί αρχίζει πια να μεγαλώνει, πιέζοντας το κάτω μέρος της λεκάνης και εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνεται αίμα στις φλέβες γύρω από το ορθό έντερο κι έτσι αυτές να φουσκώνουν.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν έχετε αιμορροΐδες, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας ή κάποιο γαστρεντερολόγο, ώστε να σας υποδείξει μια αγωγή που θα αναστείλει την επιδείνωσή τους. Ωστόσο, θα απαλλαγείτε από αυτές -ίσως όχι τελείως- μετά τον τοκετό.

Η αντιμετώπισή τους απαιτεί πρώτα από όλα τη ρύθμιση των κενώσεων με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στη συνέχεια την τοπική φροντίδα με ειδικά διαλύματα και επαλείψεις με καταπραϋντικές κρέμες. Η επαφή με το κρύο νερό ανακουφίζει από την ενόχληση. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία -και στην περίπτωση αυτή- είναι η πρόληψη. Για να μη σας ταλαιπωρήσουν, λοιπόν, οι αιμορροΐδες πρέπει να:

  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Πίνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό.
  • Ασκείστε και να περπατάτε.
  • Αποφεύγετε την ορθοστασία.
Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα