γυναίκα καλοκαίρι

Ποιοι είναι οι συχνότεροι παθογόνοι μικροβιακοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή μιας γυναίκας και να χαλάσουν τη μαγεία των καλοκαιρινών διακοπών;

Οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού, από τον καιρό μέχρι τον τρόπο ζωής μας, συχνά κρύβουν και κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά για τις γυναίκες. Ευτυχώς, στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζονται εύκολα, όμως υπάρχουν και κάποια προληπτικά μέτρα που βοηθούν πολύ.

Ποια είναι αυτά και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να απολαύσουν ξένοιαστες τις διακοπές τους;

Η μυκητιασική κολπίτιδα 

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο συχνή λοίμωξη που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί λόγοι ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στον κατώτερο γεννητικό σωλήνα, όπως

  • ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή,
  • η εντονότερη εφίδρωση,
  • η παραμονή αρκετές ώρες με βρεγμένο μαγιό,
  • η χρήση ταμπόν και η κολύμβηση σε μη σωστά χλωριωμένες πισίνες.

Η αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, το καλό σιδέρωμα των εσωρούχων, η αποφυγή των αρωμάτων, καθώς και η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών με παράλληλη χορήγηση προβιοτικών παραγόντων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μυκητίασης.

Οι ουρολοιμώξεις 

Οι ουρολοιμώξεις επίσης ταλαιπωρούν το γυναικείο φύλο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί στους ήδη υπάρχοντες προδιαθεσικούς παράγοντες (ανατομικοί, όπως μικρότερο μήκος ουρήθρας, στενή γειτνίαση της ουρογεννητικής περιοχής με το ορθό) έρχονται να προστεθούν η έντονη αφυδάτωση, η κατάχρηση αλκοόλ με ταυτόχρονη αποφυγή της ούρησης, η έκπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω κόπωσης και η σεξουαλική υπερδραστηριότητα. Η τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστεως ιδιαίτερα μετά τη σεξουαλική πράξη, η επαρκής λήψη υγρών και οι καλές συνθήκες υγιεινής θα βοηθήσουν στην αποφυγή ουρολοιμώξεων.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μία μεγάλη κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζουν αύξηση την περίοδο του καλοκαιριού είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως οι ερπητικές λοιμώξεις, η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις που προκαλούν οι ιοί HPV, οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV. Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις θεραπεύονται εύκολα αν διαγνωστούν έγκαιρα, κάποιες άλλες όμως μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας που αφορούν τόσο στη γυναικεία γονιμότητα (γονόρροια, χλαμύδια) όσο και στη γενικότερη υγεία (HIV, ηπατίτιδα). Η χρήση προφυλακτικού, αν και δεν προστατεύει 100%, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ ή εθιστικών ουσιών που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και η προσοχή στην εναλλαγή συντρόφων μπορούν να δράσουν προληπτικά.

Το σύνδρομο του τοξικού σοκ (TSS)

Τέλος, επιβάλλεται να αναφερθούμε στην κλινική οντότητα του συνδρόμου του τοξικού σοκ (TSS). Είναι πολύ σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια η οποία προκαλείται από μία βακτηριακή τοξίνη. Διαφορετικές βακτηριακές τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ, κυρίως όμως αυτές που παράγονται από τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Streptococcus pyogenes. Η παρατεταμένη χρήση κολπικού ταμπόν είναι καλά αναγνωρισμένη αιτία TSS και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 50% των περιπτώσεων που οφείλονται σε σταφυλοκοκκική τοξίνη. Τυχόν μικρές ρωγμές του κολπικού βλεννογόνου, που προκαλούνται είτε από το ίδιο το υλικό του ταμπόν είτε από τις σεξουαλικές επαφές, αποτελούν την πύλη εισόδου της τοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία και συντελούν στην εμφάνιση του συνδρόμου στα ευαίσθητα άτομα.

Τα υλικά που έχουν ενοχοποιηθεί από το CDC έχουν εξαιρεθεί από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ταμπόν, παρ’ όλα αυτά συνιστάται η χρήση τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λιγότερο από 6 ώρες.

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα