Η ιατρική παρακολούθηση της εγκύου καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης τη βοηθά να διανύσει φυσιολογικά αυτή την περίοδο της ζωής της και να αποτραπούν ή να διαγνωστούν εγκαίρως σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Η κύηση υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται από κάποια κατάσταση η οποία υποβάλλει την επίτοκο, το αναπτυσσόμενο έμβρυο ή και τους δύο σε κίνδυνο υψηλότερο του φυσιολογικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της λοχείας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει πάρα πολλά οφέλη. Προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και προετοιμάζει ψυχολογικά την εγκυμονούσα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, ανεξάρτητα με το προηγούμενο προπονητικό επίπεδο.

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος για τη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της για να εξασφαλίσει μια ομαλή έκβαση και την υγεία του βρέφους.

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ασήμαντα, αν και ενοχλητικά προβλήματα, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό της εγκύου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τα έχετε οπωσδήποτε και εσείς. Αρκετές μέλλουσες μητέρες μπαίνουν στην αίθουσα του τοκετού χωρίς να έχουν ταλαιπωρηθεί από καούρες, κιρσούς ή δύσπνοια, ενώ είναι πολλές αυτές οι οποίες υποψιάζονται την επίσκεψη του πελαργού αρκετά καθυστερημένα, μόνο και μόνο από τη διακοπή της εμμηνορρυσίας τους. Υπάρχουν μάλιστα γυναίκες που είχαν, για παράδειγμα, πόνους στην πλάτη πριν μείνουν έγκυοι, αλλά γλίτωσαν οριστικά από αυτούς μόλις μπήκαν στο δρόμο της μητρότητας. Άλλες πάλι υποφέρουν -λιγότερο ή περισσότερο- από τα διάφορα ενοχλήματα, τα οποία συνοδεύουν την κύηση. Τα μικροπροβλήματα αυτά, ακόμα κι αν σας είναι δυσάρεστα, δεν πρέπει να σας τρομάζουν, αλλά αντίθετα να σας καθησυχάζουν, γιατί αποτελούν σημάδι ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά.

Αν, για παράδειγμα, ο γυναικολόγος παρατηρήσει ότι ξαφνικά σταματούν οι εμετοί και μαλακώνει το στήθος μιας μέλλουσας μητέρας στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να υποψιαστεί ότι η γυναίκα έχει αποβάλει ή ότι έχει παλίνδρομη κύηση, δηλαδή η κύηση δεν προχωρά. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχετε κάποιο από τα ενοχλήματα της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να τα γνωρίζετε, ώστε να μη σας αναστατώσουν αναίτια, αν σας παρουσιαστούν. Έχουν συνήθως σχέση με το στάδιο της εγκυμοσύνης και εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο.

Στους πρώτους τρεις μήνες ο οργανισμός σας αντιδρά στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στο «βομβαρδισμό» των ορμονών και στις καινούργιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείστε -ίσως- από ναυτίες και εμετούς. Οι επόμενοι μήνες, έως τον έβδομο, αντιπροσωπεύουν μια περίοδο ισορροπίας. Ο κίνδυνος για αποβολή έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ η μήτρα σας δεν έχει μεγαλώσει ακόμα τόσο ώστε να σας ενοχλεί. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι αισθάνεστε περίφημα. Οι τρεις τελευταίοι μήνες για αντικειμενικούς λόγους είναι πιο δύσκολοι, έστω κι αν κυλήσουν ανώδυνα για εσάς. Επειδή ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για τον τοκετό και το μωρό σας μεγαλώνει καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στη μήτρα, μπορεί να κουράζεστε εύκολα, να αποκτήσετε κιρσούς και να πονάτε. Ωστόσο, αν κάποιο από τα ενοχλήματα αυτά επιμένει και σας κάνει να υποφέρετε, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας υφέρπουσας ασθένειας, την οποία αγνοείτε, γι αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Συνήθως τα προβληματάκια μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνη σας.

Πάντως, είναι πιθανόν να μην έχετε κανένα ή να νιώσετε μόνο ορισμένα από αυτά, ενώ η εκδήλωσή τους μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη.

Κλείστε ραντεβού2410 250 559
Στείλτε μας μήνυμαinfo@loulakis.net
Διεύθυνση ιατρείουΠατρόκλου 5, Λάρισα